MURZYNEK BEZ JAJEK


Dziś coś dla fanów słodkości czyli przepyszny murzynek. Prosty i szybki, który skradł moje serce. Mam nadzieję, że skradnie i wasze.  

Składniki na murzynka:
- 300g mąki tortowej
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 500ml wody
- 125ml mleka
- 125ml oleju
- szklanka płatków owsianych
- 6-7 łyżek kakao
- 7 łyżek syropu z agawy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki aromatu wanilinowego

Murzynek zrobiony z dodatkiem 7 łyżek syropu z agawy jest niesłodki - osobiście po upieczeniu każdy kawałek dodatkowo polewam syropem klonowym lub z agawy. Jednak jeśli ktoś ma ochotę na słodszą wersję z cukrem zamiast agawy do ciasta dodaje 400g cukru trzcinowego. 

Jak to zrobić?
Wszystkie składniki mieszamy razem, na gęstą masę i przekładamy do blachy 25x35 i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni (termoobieg). Po 20-25 minutach nasz murzynek jest gotowy. Czekamy, aż ostygnie i smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz