10 maja

CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI


Gdy pierwszy raz usłyszałam o cieście z fasoli zrobiłam duże oczy, bo przecież jak to, czerwona fasola jako ciasto? Coś mi tu nie pasowało, ale z drugiej strony byłam ciekawa jak ten wynalazek smakuje i wiecie co? Jestem zachwycona. Wcale nie czuć, że głównym składnikiem dzisiejszego przepisu jest czerwona fasola, właściwie jeśli domownicy nie wiedzieliby co planuję nie wpadliby na to, że to ciasto jest z niej zrobione. Na pierwszy raz postanowiłam zrobić małą blachę, bo różnie bywa i wypiek mógłby okazać się porażką, na szczęście tak się nie stało, więc następnym razem podwoję liczbę składników i zrobię większe. Dlaczego właściwie z fasoli? Bo jest znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne, ponieważ właściwie nie zawiera mąki. Cała blacha ciasta ma około 1500 kcal, więc nie ma nad czym się zastanawiać tylko zawijać rękawy i zabrać się do pieczenia!

Składniki (na jedną blachę - keksówkę)
- 250g czerwonej fasoli (po odsączeniu)
- 2 jajka
- 6 czubatych łyżek gorzkiego kakao
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 50g wiórków kokosowych
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek
- garść orzechów laskowych

Jak to zrobić?
Czerwoną fasolę wylewamy na sitko i porządnie odsączamy. Następnie przerzucamy ją do miski i ugniatamy (polecam ugniatacz do ziemniaków). Kolejnym naszym krokiem jest dodanie do fasoli jajek i kakao. Całość blendujemy na jednolitą masę (ważne jest to, aby fasola była dokładanie zblendowana). Gdy mamy już wszystko zblendowane do osobnego garnka wrzucamy olej kokosowy, miód oraz cukier waniliowy i składniki te rozpuszczamy do uzyskania płynnej masy, którą potem dodajemy do miski z masą kakaową. Do naczynia, w którym mamy połączone wszystkie składniki dodajemy wiórki kokosowe, potłuczone orzechy, rodzynki, cynamon oraz mąkę. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wszystko przekładamy do blachy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Wyciągamy i czekamy, aż ostygnie.

Warto wiedzieć
Ciasta najlepiej jeść na zimno wtedy nieprzyjemny smak sody zanika.
Ciasto dobrze smakuje z syropem klonowym - jeśli ktoś woli słodszą wersję.

Co z tą czerwoną fasolą?
Fasola polecana jest wegetarianom, ponieważ zawiera bardzo dużo białka.
Jest źródłem witamy B1 oraz potasu, wapnia i fosforu.
Ma niski indeks glikemiczny.
Jest niskokaloryczna.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz