25 maja

DORSZ W ROZMARYNIE I LIMONCE


Lubicie szybkie dania? Więc ten przepis jest dla was - jeśli wszystko dobrze synchronizujecie to danie zrobicie w 30-40 minut. Kocham ryby, naprawdę - gdybym mogła jadłabym je codziennie, ale niestety ostatnio zdarza się tak, że jadam je raz w miesiącu (pomijam wędzoną makrelę), a przecież są naprawdę zdrowe! Dzisiaj mam dla was bardzo prosty pomysł na to jak przyrządzić dorsza - bardzo popularną rybę słonowodną, którą można kupić w przystępnej cenie. Będziecie potrzebować naprawdę niewielu składników, do roboty!

Składniki (4 porcje):
- 500g polędwiczek z dorsza
- 1 mała limonka 
- rozmaryn 
- sól 
- pieprz

Jak to zrobić?
Rybę myjemy. Następnie marynujemy w rozmarynie, soku z limonki, pieprzu i soli. Wkładamy do lodówki na około godzinę (im dłużej tym lepiej). Następnie wkładamy dorsza do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową i przykrywamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut, następnie folię odkrywamy i zostawiamy na 5 minut. 

Propozycja podania:
Ja ryby podaję najczęściej z ryżem i to też wam proponuję jeśli chcecie mieć szybkie i zdrowe danie - chwilę przed wsadzeniem ryby do piekarnika zagotujcie wodę na ryż i go wrzućcie. Synchronizujcie to tak, abyście wyciągając rybę odlewali ryż. Proponuję również zrobienie sałatki z kapusty pekińskiej, papryki, rzodkiewki, cebuli czerwonej, szczypiorku czosnkowego oraz koperku zalanej sosem z octu jabłkowego, pieprzu, odrobiny oleju, cukru brązowego oraz soli. 
Jednak jeśli masz ochotę na coś mniej dobrego ryby świetnie smakują z frytkami - możesz zrobić je samemu - wtedy będą zdrowsze, ale będzie trzeba poświęcić na posiłek więcej czasu, albo kupić gotowe wtedy będzie niezdrowo, ale szybko. Co wybierzesz? 

Uwaga:
Jeśli do ryby nie dodajesz oleju i pieczesz w piekarniku to nie miej jej odkrytej przez cały czas, ponieważ ryba wyschnie. Dorsz ma delikatne mięso, więc stanie się to bardzo szybko, dlatego uważaj. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz