KURCZAK Z WARZYWAMI I RYŻEM CURRY


Niektóre potrawy są fotogeniczne inne trochę mniej - jak właśnie ten pomysł na dzisiejszy obiad. Może nie zalicza się do potraw górnolotnych, ale jest smaczny, prosty i szybki to zrobienia, a to też jest ważne. Tak oto dzisiaj przedstawiam wam kurczaka z warzywami i ryżem curry, jak dla mnie połączenie idealne. Jest to naprawdę proste danie, więc warto je spróbować.

Składniki (4 osoby)
- dwa duże filety z kurczaka (600g)
- 3 torebki ryżu ( najlepiej brązowego)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula (najlepiej pół czerwonej, pół białej)
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki wody
- łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki curry
- pieprz, sól, oregano, chilli

Jak to zrobić?
Kurczaka kroimy na małe kawałki - dodajemy przyprawy (pieprz, sól, oregano, chilli) i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie trzemy marchewkę, pietruszkę, cebulę kroimy w kostkę oraz dodajemy czosnek. Po wyjęciu kurczaka przerzucamy na patelnię gdzie mamy rozgrzany olej kokosowy i pieczemy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy warzywa i przez 5 minut wszystko podpiekamy. Następnie na patelnię wlewamy wodę i całość dusimy przez 20 min. Gdy kurczak z warzywami dusi nam się na patelni my w tym czasie zagotowujemy wodę i wrzucamy ryż do którego dodajemy 2 łyżki curry i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu (pamiętajcie każdy ryż ma inny czas np. biały - 15min, a brązowy już 30 min - dlatego synchronizujcie wszystko tak, aby posiłek był ciepły). Po upłynięciu określonego czasu nasz ryż powinien przybrać żółty kolor. Na sam koniec do kurczaka z warzywami możemy dodać koncentrat pomidorowy, ale nie jest to konieczne - mimo wszystko polecam. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz