PIZZA Z RAZOWEGO CIASTA Z DOMOWYM SOSEM POMIDOROWYM


Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie. Pizzę jemy ze wszystkim co się da - na słodko, na słono z tysiącami dodatków i sosów. Pychota! Jednak taka pizza potrafi być naprawdę tucząca. No bo wyobraźcie sobie - pizza z białej mąki z boczkiem, kurczakiem, pieczarkami, kukurydzą, serem żółtym i do tego sos czosnkowy nie może to być lekkie danie, prawda? A co zrobić, żeby będąc na diecie czy po prostu nie chcąc jeść bardzo tłusto móc jeść pizzę? Stosunkowo proste zabiegi - po pierwsze białą mąkę zamienić na pełnoziarnistą - która zawiera błonnik oraz jest mniej kaloryczna niż biała. Po drugie - zmniejszenie ilości dodatków - zamiast dania na pizzę ośmiu dodatków warto ograniczyć się do czterech, oprócz mniejszej ilości kalorii, pizza będzie bardziej chrupka, bo nie oszukujmy się - wszystko puszcza albo wodę albo tłuszcz co negatywnie wpływa na ciasto, które jest pieczone w domowych warunkach, gdzie nie mamy tak wysokiej temperatury jak np. w specjalnych piecach do pieczenia pizzy. Kolejnym krokiem jest ograniczenie sosów, które dajemy po upieczeniu pizzy - zamiast sosu czosnkowego zrobionego na bazie majonezu, zróbcie go na bazie jogurtu naturalnego - a najlepiej nie dawajcie sosu wcale, bo zabijacie smak przypraw dodanych do pizzy, więc właściwie szkoda pizzy. Ostatni krok to ograniczenie sera żółtego, który jest bardzo tłusty - jeśli go lubisz i nie wyobrażasz sobie bez niego pizzy po prostu daj mniej, jeśli możesz bez niego żyć zastąp mozzarellą tak jak robią to Włosi i tyle. Te triki pozwolą wam stosunkowo obniżyć wartość kaloryczną pizzy, ale pamiętajcie to nie oznacza, że możecie zrobić ją w wersji XXL i zjeść całą, bo to też nie jest dobre!

Składniki (dwie pizze o średnicy 30 cm)
Ciasto:
- 500g  mąki pełnoziarnistej
- szklanka ciepłej wody
- pół szklanki ciepłego mleka
- 30g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Sos pomidorowy:
- puszka krojonych pomidorów bez skórek (400g)
- 7 liści świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- chili (opcjonalnie)
Dodatki (według uznania):
- 2 mozzarelle
- parę plasterków salami
- czerwona cebula
- kukurydza
- oregano

Jak to zrobić?
Mąkę przesiewamy do miski. Do wody dodajemy drożdże i czekamy, aż się rozpuszczą, a następnie dodajemy je do mąki. Wlewamy mleko, dodajemy oliwę, sól i cukier. Całość ugniatamy na jednolite ciasto, które następnie formujemy w kulkę, którą kroimy na pół przykrywamy je ścierką i odkładamy na 30 min. Gdy ciasto rośnie my zabieramy się za sos pomidorowy - pomidory z puszki przekładamy do naczynia, wrzucamy liście bazylii i blendujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez wyciskarkę (lub krojony) czosnek. Całość mieszamy - dodajemy pieprz i sól. Gdy ciasto urośnie, wyciągamy je na blachy posypane odrobiną mąki (w tym przypadku białą, ponieważ nie przylega) i formujemy na placek pizzy. Następnie smarujemy to przygotowanym sosem i dajemy dodatki najpierw salami potem cebulę i kukurydzę, a na końcu mozzarellę. Całość można posypać oregano. Blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 35-45 minut (zależy od grubości ciasta i ilości składników). Na upieczoną pizzę dajemy rukolę, pomidorki i Bon Appetit. 









1 komentarz: