PLACUSZKI BEZ JAJEK



Na blogu jest to trzeci raz kiedy placuszki pojawiają się na blogu. Pierwsze, które mogliście zobaczyć były standardowymi placuszkami (tutaj), drugie, które wam zaprezentowałam były bez mąki w wersji bananowej (tutaj). Dzisiaj pora na placuszki bez jajek. Jest to fajna propozycja dla wegan, ponieważ mleko, które występuje w przepisie można zastąpić wersją kokosową, migdałową, sojową, ryżową itp. Także każdy bez względu jaki styl życia prowadzi może z przepisu skorzystać. Placuszki są też przeze mnie tak często pokazywane, ponieważ są świetną propozycją na lunchboxy, piknik i podróże. Ponieważ są suche, więc nie musimy martwić się, że coś nam się wyleje poza tym można jeść je ze wszystkim oraz są bardzo pożywne. 

Składniki (na 6 placuszków):
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)

Jak to zrobić?
Wszystkie składniki mieszamy razem. Na patelnię dajemy olej kokosowy i czekamy, aż się rozpuści i nagrzeje (placki wtedy się nie przykleją). Każdy placek obracamy kilkakrotnie tak aby nie został surowy.

Propozycja podania
Placki podajemy z różnego rodzaju syropami. Moja dzisiejsza propozycja to podanie placków z syropem daktylowym, o którym więcej przeczytacie (tutaj) na moim Facebooku wraz z kiwi i migdałami. Jest to naprawdę pożywny posiłek, który spokojnie zapewni nam energię na kilka godzin. Oczywiście można podawać placuszki według uznania, a żurawinę zastąpić chociażby rodzynkami - mieszanie dowolne. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz