MIGDAŁOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA OWSIANE


Bez mąki, bez mleka i naprawdę smaczne - ciasteczka migdałowo-kokosowe, które robi się naprawdę prosto i można modyfikować je według własnego uznania. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do śniadania, a jeśli nie to spróbuj ich z owocami np. truskawkami. Do roboty! 

Składniki (40 ciastek):
- 300 g płatków owsianych
- wyciśnięty sok z 1 pomarańczy (deserowej)
- 100 g masła 
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 6 łyżek miodu 
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli

Jak to zrobić?
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Łączymy ją sokiem pomarańczowym, wiórkami kokosowymi, sodą, cynamonem i solą. Następnie rozpuszczamy miód razem z masłem i dolewamy do reszty. Składniki dokładanie ze sobą mieszamy i odkładamy na godzinę do lodówki. Kolejny nasz krok to wyjęcie ciasta z lodówki i rozpoczęcie robienia kulek, które następnie rozpłaszczamy na blaszce. Następnie blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasteczka wyciągamy po 15 minutach i czekamy, aż ostygną. Gdy ciastka stwardnieją możemy zabrać się za ich jedzenie bez obawy, że się rozpadną. 

Możesz je zmodyfikować!
- Bardzo dobrze będą smakować jeśli dodasz do nich garść rodzynek lub żurawiny!
- Jeśli lubisz czekoladę - dodaj trochę pokruszonej będą bardziej słodkie.
- Jeśli masz ochotę i lubić ciemną wersję dodaj 3 łyżki gorzkiego kakao.
- Orzechy możesz mieszać dowolnie - włoskie, laskowe, które bardziej lubisz!

Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz