ŁOSOŚ W CYTRYNIE I ROZMARYNIE


Dzisiaj mam dla was wyśmienitą propozycję na obiad - łososia. W tym przepisie w wersji z cytryną i rozmarynem oraz ryżem, jarmużem, rukolą i pomidorkami cherry. Samo zdrowie! 

Składniki (dla 4 osób)
- 2 filety z łososia (600g - 700g)
- 3 torebki ryżu
- liście jarmużu 
- liście rukoli 
- pomidorki cherry
- 1 duża cytryna
- suszony rozmaryn
- papryczki chilli (suszone)
- sól, pieprz

Jak to zrobić?
Łososia myjemy, a filety kroimy na pół tak abyśmy mieli cztery równe kawałki ryby. Następnie kładziemy pierwszy kawałek na folię aluminiową (matowa strona wewnątrz) skraplamy dużą ilością soku z cytryny, solimy, pieprzymy i dajemy trochę suszonej papryczki chilli (tylko nie za dużo!). Później rybę przykrywamy folią tak, aby zewnętrzna strona była świecąca. Te czynności powtarzamy przy każdym kawałku. Gdy mamy już przygotowane cztery filety układamy je na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. W międzyczasie nastawiamy wodę na ryż i gdy zacznie wrzeć wrzucamy torebki i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Liście jarmużu oraz rukoli i pomidorki cherry myjemy. Wszystko staramy się synchronizować. Po upływie 30 minut filety wyciągamy z piekarnika, otwieramy paczuszkę i jeśli nie ma takiej potrzeby łososia zostawiamy w  foli aluminiowej, żeby zachować tłuszcz z przyprawami. Smacznego!

Co z tym łososiem?
Zawiera cynk, selen, potas oraz jod. Jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A,D,E oraz kompleks witamin z grupy B - B1, B2, B6, B12. Jednak najważniejsze składniki łososia to kwasy Omega 3 i Omega 6.

Uwaga
Najlepiej kupować łososia głęboko mrożonego niż tego w lodówkach z napisem "świeży", ponieważ bardzo rzadko zdarza się, że jest łapany na dziko. Najczęściej są to łososie hodowane na farmach przez co są znacznie uboższe w wartości odżywcze, a nawet zdarza się, że zawierają metale ciężkie np. rtęć. Dlatego warto czytać etykiety, jednak nie martwcie się jeśli zjecie go raz na miesiąc nic złego wam się nie stanie. Mimo to zerkajcie na to skąd pochodzi i co w sobie ma. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz