KULKI KOKOSOWO-CZEKOLADOWE A'LA BOUNTY





Kiedy piszę ten post to siedzę w ogrodzie i spędzam najleniwiej jak się da sobotnie popołudnie, zresztą spędzam tak cały obecny weekend. Powód? Zaczęły mi się wakacje, koniec nauki, koniec sesji, koniec stresów i koniec wstawania o tak wczesnych godzinach, że nawet mój pies na słowo "spacer" przewracał się na drugi bok. Dlatego też postanowiłam je uczcić w najprostszy sposób - nie robić kompletnie nic. 
Dzisiaj mam dla was najsłodszą propozycję jaka dotychczas pojawiła się na tym blogu - kulki, które smakują jak przepyszne batoniki bounty (moja miłość zresztą) tylko, że bez składników niewiadomego pochodzenia - zrobiony w domowej kuchni, a co najważniejsze bez pieczenia. Może być lepiej? Do roboty.
Składniki (ok. 20 kulek)
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego)
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty – opcjonalnie)
- pół gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao) - 50g
Jak to zrobić?
Miód rozpuszczamy razem z olejem kokosowym i cukrem waniliowym. Następnie do miski, w której znajdują się rozpuszczone składniki dodajemy wiórki kokosowe i nasiona chia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tak, aby zaczęły się ze sobą kleić. Następnie mocno zbitą masę wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie danego czasu masę wyciągamy i robimy z niej małe kulki, których powinno wyjść ok. 20 (zależy od wielkości kulek). Gdy kuleczki są gotowe wkładamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozpuszczamy pół gorzkiej czekolady (50g). Następnie wyciągamy kulki kokosowe z lodówki i zamaczamy je w gorzkiej czekoladzie. Tak przyrządzony deser wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu czekolada powinna być już wystarczająco twarda. Smacznego!
Sposób podania
Kulki kokosowe są świetnym dodatkiem chociażby do kawy.
Jeśli nie chcesz zwiększać ich kaloryczności nie musisz polewać ich czekoladą smakują równie dobrze!
Jeśli w domu jest naprawdę gorąco najlepiej przechowywać je w lodówce, aby się nie rozpadały, a czekolada była twarda.








1 komentarz: