30 czerwca

SŁONECZNIKOWO-DYNIOWE CIASTECZKA DAKTYLOWE


Zbliża się jeden z ważniejszych wieczorów dla nas wszystkich - ćwierćfinał EURO 2016, co więc zjeść na ten emocjonujący mecz? Wielu z was zapewne wybierze chipsy, paluszki, krakersy i inne przekąski, które niekoniecznie należą do zdrowych, więc jeśli macie chwilę, a konkretnie półtorej godziny przed meczem zróbcie te przepyszne słonecznikowo-dyniowe ciasteczka daktylowe, które są bardzo proste i bez cukru! 

Składniki (ok. 40 ciastek)
- 20 daktyli (naturalny słodzik)
- 125 ml mleka lub 125 ml wody
- 250 g mąki razowej 
- 100 g słonecznika
- 3 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 2 łyżeczki nasion chia
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki oleju kokosowego 

Jak to zrobić?
WERSJA 1
Jeśli macie więcej czasu daktyle zamoczcie w mleku i zostawcie na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. 

WERSJA 2
Jeśli nie macie czasu to zamiast mleka daktyle wrzucicie je do  wrzącej wody i gotujcie przez 15- 20 minut.

KOLEJNE KROKI
Kiedy macie już miękkie daktyle - zblendujcie je na pastę. Następnie wszystkie suche składniki należy zmieszać z mokrymi. Następnie daktyle dodajemy do reszty składników i mieszamy ze sobą, aby uzyskać jednolitą masę. Kolejnym naszym krokiem jest uformowanie wałka, którego zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po upływie określonego czasu wałek kroimy na ciasteczka, które umieszczamy na blaszce do pieczenia. Następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Czekamy, aż ostygną i można jeść. Smacznego!







2 komentarze:

  1. Mmm ale mega! Chętnie je zrobię :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę cudownie! Moim zdaniem to jedno z fajniejszych dań, jakie widziałem na żywo, czysta poezja! Na pewno spróbuję w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń