28 czerwca

WEGAŃSKIE PLACUSZKI KUKURYDZIANE


Pierwszy raz używałam mąki kukurydzianej, która jest fajną alternatywą dla mąki pełnoziarnistej, a tym bardziej dla mąki białej. Dzisiejsza propozycja to wegańskie placuszki, które bardzo dobrze sprawdzą się na śniadanie czy inny posiłek. Można też zabrać je na piknik czy na podróż.

Składniki (6 placuszków):
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka ryżowego (czy innego roślinnego)
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki słonecznika łuskanego
- 4 łyżeczki pestek z dyni

- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- syrop daktylowy - polewa (opcjonalnie)
- owoce (opcjonalnie)

Jak to zrobić?
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajmy odrobiny wody (ciasto musi powoli spływać z łyżki). Placuszki pieczemy na oleju (najlepiej kokosowym) z każdej strony. Pilnujmy, żeby nie były przyklejone do patelni, jeśli tak się dzieje podważmy. Placuszki pieczemy do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz