ZAPIEKANKA Z INDYKIEM, RYŻEM I MOZARELLĄ


Dziś mam dla was propozycję na lekką, smaczną zapiekankę, która spokojnie może być daniem na dwa dni jeśli robicie ją dla 4 osób. Zapiekanka z ryżem jest fajną alternatywą dla makaronowych propozycji - jest mniej kaloryczna. Jednak tego przepisu nie zaliczyłabym do super-fit, bo zawiera mozarellę, ale spokojnie można ją zaliczyć do lekkich posiłków, na które spokojnie można sobie pozwolić - oczywiście z umiarem.

Składniki:
- 10 sznycli z indyka z indyka (800g)
- 4 torebki ryżu jaśminowego
- 4 łyżeczki czerwonego pesto
- 2 mozzarelle (250g)
- 1 jogurt grecki (400g)
- 4 szklanki wody 
- kilkanaście liści świeżej bazylii
- olej kokosowy
- sok z cytryny
- sól, pieprz, chilli 

Jak to zrobić?

Przyprawienie mięsa:
Sznycle z indyka umyć i pokroić w paseczki. Marynatę robimy poprzez połączenie jogurtu greckiego, liści bazylii, soku z cytryny, chilli, soli oraz pieprzu - całość blendujemy, żeby bazylia się rozdrobniła lub przed dodaniem jej do jogurtu kroimy liście. Indyka wkładamy do marynaty i odkładamy do lodówki na godzinę.

Zapiekanka:
Po godzinie mięso wyciągamy z lodówki i wrzucamy na patelnię, gdzie mamy rozgrzany olej kokosowy. Mięso lekko opiekamy i ściągamy z kuchenki. Następnie wyciągamy naczynie żaroodporne, które smarujemy olejem kokosowym, żeby danie się nie przypaliło. Kolejnym naszym krokiem jest wsypanie ryżu jaśminowego do naszego naczynia. Następnie wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy sól i 4 łyżeczki czerwonego pesto, które rozsmarowujemy w naczyniu dalej układamy naszego indyka tak, aby przykrył cały ryż. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po upływie czasu wyciągamy naczynie żaroodporne dodajemy kolejne 2 szklanki wody i obie mozzarelle. Naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25-30 minut. 

Sposób podania:
Zapiekanka dobrze smakuje z dodatkiem sosu jogurtowego połączonego z oregano i sokiem z cytryny. 
Można też spróbować z sosem jogurtowo-szczypiorkowym

Warto wiedzieć:
Po ostatecznym wyjęciu zapiekanki z piekarnika warto odczekać kilkanaście minut wtedy woda z zapiekanki wyparuje, a ser stwardniej i łatwiej będzie nam ją kroić. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz