SYROP Z PĘDÓW KOSODRZEWINY




Jakiś czas temu na Facebooka wrzucałam wam zdjęcie z ogródkowych zbiorów. Dziś nareszcie mogę wam przedstawić pomysł na syrop z kosodrzewiny. Do roboty!



Syropu z kosodrzewiny nie można zaliczyć do fit przepisów, ale na pewno jest on bardzo zdrowy, a co najważniejsze zrobiony samemu przez co wiemy czym się leczymy i co pijemy.
U mnie w domu syrop ten robimy kolejny już rok, bo jest bardzo dobry i wielokrotnie pomógł nam przy przeziębieniu jako dodatek do herbaty czy pity sam. 

Co jest w nim takiego wspaniałego, że warto mieć go pod ręką?
  • Przez swoje nawilżające właściwości syrop ma zastosowanie wykrztuśne dlatego polecany jest przy kaszlu czy chociażby zapaleniu gardła, aby dać mu ulgę i pokonać chrypkę.
  • Działa bakteriobójczo i odkażająco.
  • Olejek sosnowy, który znajduje się w syropie udrożnia drogi oddechowe i ułatwia oddychanie.
  • Wcierany działa również rozgrzewająco – pomaga w bólach reumatycznych i nerwobólach.
  • Zawiera flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające, moczopędne i rozkurczowe.
  • Zawiera gorycze, które przyjmowane w małych dawkach przed posiłkiem pobudzają apetyt oraz działają uspokajająco i wzmacniająco (dostarczają energii)
  • Witamina C zawarta w syropie wzmacnia organizm i neutralizuje wolne rodniki.
  • Zawiera również duże ilości soli mineralnych, które regulują gospodarkę wodną organizmu i korzystnie wpływają na kości.
  • Zawiera też kwasy fenolowe, które mają właściwości przeciwmiażdżycowe.
  • Dzięki swojemu słodkiemu smakowi dzieci będą pić go z ochotą!



Jak zrobić syrop z kosodrzewiny?
Na każdy kilogram pędów kosodrzewiny wsypujemy kilogram cukru, więc w tym wypadku proporcje przedstawiają się jako 1:1. Zasypane w słoiku pędy przykrywamy gazą lub innym cienkim materiałem, ale nie zakręcamy, ponieważ zacznie nam to wszystko pleśnieć. Taką strukturę pozostawiamy na  10 dni co drugi dzień mieszając kosodrzewinę z cukrem tak, aby puściła jak najwięcej soku (ale nie wyciskamy tylko delikatnie mieszamy). Kolejnym naszym krokiem jest przecedzenie powstałego syropu przez gazę do mniejszych słoików bez naszych pędów, tak aby był on klarownie czysty, bo jakikolwiek pęd może zmienić smak syropu, a nawet sprawić, że będzie gorzki. Przelany do słoików syrop zakręcamy i krótko wekujemy (zagotowujemy słoiki) – jakieś 2-3 minuty. Na zdrowie!

Co innego można zrobić z syropem?
Jeśli ktoś lubi napoje z procentami to z syropu może zrobić domową nalewkę wystarczy, że doleje do niego wódki, bądź spirytusu według uznania. Nalewka pita w umiarkowanych i rozważnych ilościach również ma zastosowanie przeciwbakteryjne i odkażające.

Kiedy i gdzie zbierać pędy?
Ja swoje pędy mam w ogródku, więc jestem pewna, że nie są niczym pryskane. Warto zasadzić sobie kosodrzewinę w ogrodzie lub na działce, jednak należy pamiętać, żeby starać się robić to jak najdalej od ruchliwych dróg, aby ochronić nasze krzaki przed szkodliwymi oparami i zanieczyszczeniem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz