07 lipca

BEZGLUTENOWE CIASTO Z JAGODAMI


Jeśli miałabym wybrać mój ulubiony deser, który dotychczas pojawił się na blogu na pewno odpowiedziałabym, że jest nim to ciasto - nie dlatego, że jest bezglutenowe, bo akurat gluten czy nie gluten nie mam z nim problemów, ale dlatego, że naprawdę jest przepyszne. Nie wymaga specjalnych umiejętności, więc każdy z nas jest w stanie go zrobić i cieszyć się smakiem mąki kukurydzianej i jagód, zapraszam!

Składniki (blacha 25x35cm)
- 400 g jagód
- 500 g mąki kukurydzianej ( 4 szklanki)
- 2 szklanki mleka ryżowego 
- 2 jajka
- 190 g jogurtu naturalnego (gęsty)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 4 łyżki syropu daktylowego
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak to zrobić?
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, jogurt naturalny, syrop daktylowy oraz olej kokosowy łączymy w misce i miksujemy ze sobą. Następnie do naczynia dodajemy jajka oraz mleko ryżowe i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Do naszego ciasta dodajemy jagody i jeszcze raz wszystko ze sobą delikatnie mieszamy (trzeba uważać, żeby nie ich nie rozgnieść). Następnie naszą masę przelewamy na blachę i pieczemy przez 55-60 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu ciasto wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż ostygnie, ponieważ jeśli pokroimy jak będzie gorące można nam się rozpadać.
Smacznego!

Warto wiedzieć
Jeśli chcecie możecie dodać do ciasta sam cukier trzcinowy lub sam syrop daktylowy, jednak musicie pamiętać o proporcjach, żeby ciasto było słodkie. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz