05 lipca

PUDDING CHIA Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI I MUSEM TRUSKAWKOWYM


Trochę dziwne, że pojawia się na blogu tak późno - w końcu jest kultowy. Mowa oczywiście o puddingu chia, który jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy tylko zachować proporcje, a już po kilku godzinach możemy cieszyć się przepysznym smakiem tego deseru. 

Składniki (4 szklanki)
- 4 łyżki nasion chia
- 400 ml mleka ryżowego
- 400 g truskawek + kilka do dekoracji
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek wiórek kokosowych + 4 łyżki do dekoracji

Jak to zrobić?
Truskawki blendujemy na mus i dodajemy do nich miód. Następnie nasiona chia zalewamy mlekiem ryżowym, dodajemy 5 łyżek wiórek kokosowych i dokładanie mieszamy (tak, aby wszystkie nasiona obtoczone były w mleku). Do szklanek wlewamy mus, a następnie delikatnie i powoli wlewamy chia z mlekiem tak, aby warstwy nie zmieszały się ze sobą. Szklanki wkładamy do lodówki na 4-5h. Następnie deser wyciągamy i dekorujemy wiórkami kokosowymi i truskawkami.

Pudding mi nie wyszedł, dlaczego?
Mówi się, że nasiona chia żelują się zwiększając swoją objętość nawet 9 razy, dlatego należy zachować odpowiednie proporcje. Jeśli dasz za dużo mleka to wtedy nasiona nie wchłoną go na tyle dużo, żeby utworzył się pudding, dlatego lepiej dać troszkę mniej niż za dużo, a wtedy na pewno Ci wyjdzie! Smacznego!

Propozycja podania
Oczywiście pudding można podawać na wiele sposobów - można kombinować z owocami, warstwami i dodatkami - wariantów jest wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Nasiona nie mają smaku dlatego należy pamiętać, żeby dodać do nich odrobinę słodyczy (miodu, syropu i innych zamienników cukru). Oczywiście wybór mleka również jest dowolny. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz