11 sierpnia

PEŁNOZIARNISTA TORTILLA Z SIEMIENIEM LNIANYM I KURCZAKIEM W AWOKADO I LIŚCIACH BAZYLII


Cześć i czołem! Kto lubi tortillę ręka do góry! 
Dzisiaj mam dla was przepis na domową tortillę pełnoziarnistą z siemieniem lnianym i kurczakiem w awokado i liściach bazylii z sosem czosnkowo-koperkowym na bazie jogurtu greckiego oraz warzywami prosto z ogródka (nie wiem, czy kiedyś będzie tutaj dłuższa nazwa przepisu ;)). 
Kiedyś bardzo często jeździłam na kebaby albo tortille do restauracji albo barów typu fast-food - niestety bułki czy placki robione z białej mąki, mięso podejrzanego pochodzenia czy sos na bazie majonezu nie były dla mojego żołądka niczym dobrym. Dlatego postanowiłam robić swoją własną, w której wiem co jest ;) W sklepach można kupić różnego rodzaju placki - lepszej i gorszej jakości, ale dlaczego nie spróbować zrobić własnych? Nie ukrywam, że jest to czasochłonne, ale w końcu swoje to swoje prawda? 
Do roboty!

Składniki (5 tortilli):
Placki:
- 3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
- 1 łyżka oleju rzepakowego 
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli i pieprzu
Kurczak:
- 4 duże filety z kurczaka
- pół awokado
- duża garść liści bazylii
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli, pieprzu 
- 2 ząbki czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
Sos:
- 600g jogurtu greckiego 
- 3-4 łyżki koperku
- 3 duże ząbki czosnku
- szczypta soli, pieprzu
- kilka kropel soku z cytryny
Dodatki:
-Tutaj zupełna dowolność - możecie dodać cukinię, paprykę, pomidor, ryż, marchew, sałatę - do wyboru do koloru ;)
W moim przypadku jest sałata, pomidor oraz cebula :)

Jak to zrobić?
Całą zabawę z przygotowaniem tortilli zaczynamy od przygotowania ciasta na placki - mąkę, wodę, olej, siemię lniane, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz pieprz łączymy ze sobą i wyrabiamy tak, aż powstanie zbita masa, która nie klei się do palców - jeśli tak się  dzieje dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto nie może się kleić, ani być miękkie, ponieważ będzie nam się rozpadać. Gdy ciasto zostało urobione przykrywamy i  odkładamy je na 30-40 minut do ciepłego pomieszczenia. Podczas gdy nasza masa twardnieje my zabieramy się za kurczaka, którego najpierw myjemy, a następnie kroimy w cienkie paski. Kolejnym krokiem jest obranie awokado oraz umycie liści bazylii - gdy już zrobimy te dwie czynności łączymy ze sobą jogurt grecki (2 łyżki), czosnek (2 ząbki), sól, pieprz oraz awokado i bazylię - składniki te blendujemy ze sobą na krem, po czym dodajemy kilka kropel soku z cytryny i mieszamy. Krem dodajemy do umytego i pokrojonego kurczaka - dokładnie mieszamy -  tak, aby drób był dokładnie w nim obtoczony i odkładamy go do lodówki na godzinę. Wracamy do naszym placków - po upływie czasu odkrywamy je i dzielimy na 5 kawałków, które formujemy w kulki i je rozwałkowujemy, a następnie kładziemy na patelnię do naleśników (bez oleju!) następnie pieczemy po 45s z każdej strony. Upieczone placki odkładamy na bok, przykrywamy ścierką i czekamy, aż ostygną. Następnie z lodówki wyciągamy kurczaka i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i pieczemy. Gdy placki i kurczak są gotowe zabieramy się za robienie sosu, czyli dodajemy do jogurtu greckiego (600g) dodajemy koperek, czosnek (3 ząbki), sól, pieprz oraz sok z cytryny i mieszamy. 
Mamy już przygotowane 3 podstawowe składniki. 
Teraz placek smarujemy sosem dodajemy kurczaka i ulubione składniki. Placek składamy i tortilla gotowa!


Smacznego! Próbowaliście? Dajcie znać!





1 komentarz:

  1. No to co? Zaraz próbujemy :D Wydaje mi się, że właśnie tego szukałem na obiad. Dzięki za przepis, wierzę, że się nie zawiodę :D

    OdpowiedzUsuń