A'LA LECZO Z KURCZAKIEM



Nie dość, że spolszczone to jeszcze w dodatku a'la, więc dlaczego leczo? Bo nie mam innego pomysłu na nazwę ;)
Lubicie dania jednogarnkowe? Ja kocham! Takie jest też to danie (no dobra, jest dwu jeśli ktoś tak jak ja postanowi zjeść je z ryżem). Świetnie sprawdzi się jako szybki obiad albo danie główne na urodziny czy jakąkolwiek imprezę, więc do roboty!

Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- 2 duże papryki czerwone
- 2 cebule białe
- puszka kukurydzy (400g)
- przecier pomidorowy (kartonik 500g)
- 100 ml wody
- olej kokosowy
- papryka słodka, chilli, sól himalajska, oregano, pieprz

Jak to zrobić?
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, chilli, solą himalajską i pieprzem. Ja żeby choć trochę poczuć węgierski klimat do mojego a'la leczo dodałam słodką paprykę wprost z Węgier, ale zwykła słodka też wystarczy. Kurczaka odkładamy do lodówki na jakąś godzinę. W tym czasie obieramy ze skórki paprykę i wraz z cebulą kroimy na paski. Po około godzinie na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy naszego kurczaka i pieczemy tak długo, aż będzie miał złoty kolor. Następnie do kurczaka dodajemy cebulę i razem dusimy przez dziesięć minut. Do cebuli i kurczaka dodajemy paprykę i wszystko razem dusimy. Po około dwudziestu minutach nasze warzywa wraz z kurczakiem podlewamy wodą (100ml), dodajemy kukurydzę i jeszcze dusimy przez kilkanaście minut. Po upływie tego czasu dodajemy przecier pomidorowy (nie koncentrat!) do naszego garnka i gotujemy. Jeśli wyda nam się zbyt gęste albo będzie tego za mało możemy dodać wody (byleby nie zrobić z tego zupy). Nasze a'la leczo przyprawiamy jeszcze solą himalajską i pieprzem. Smacznego!

Z czym to jeść?
Ja uwielbiam, a właściwie kocham jeść to z ryżem! Jednak można jeść go z chlebem, ziemniakami, a nawet i samo. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Jak inaczej?
Jeśli ktoś lubi zamiast przecieru można dać po prostu pomidory, ja na pewno w lato spróbuję, póki co wybieram przecier.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz