MUS CZEKOLADOWY Z BATATÓW



Kto lubi pyszne czekoladowe słodkości ręka do góry! 

Po kilku miesiącach wracam do Was z głową pełną nowych pomysłów, spokojem ducha i jeszcze większą świadomością na temat żywienia. Na pierwszy ogień i na małą słodką zachętę do odwiedzania bloga przychodzę do Was z przepisem na mus czekoladowy z batatów, który skradł moje serce. Nie dość, że prosty, bo składa się z 4 produktów to nie zawiera białego cukru i jest słodki, pycha!

Składniki (2 słoiczki 500ml):
- 800 g batatów (2 sztuki)
- 6 łyżek kakao 
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 4 łyżki ksylitolu (albo innego słodzika)

Jak to zrobić?
Bataty obieramy ze skórki i gotujemy do ich miękkości - około 30 minut). Następnie słodkie ziemniaki ugniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do nich kakao, ksylitol i mleko kokosowe, a później wszystko blendujemy na jednolitą masę. Gotowe!

Co innego?
Zamiast mleka kokosowego możemy użyć dowolnego mleka, bardzo dobrze mus będzie smakował również z mlekiem migdałowym. 

Z czym to jeść?
Mus czekoladowy można jeść dosłownie ze wszystkim! Dobrze smakuje zarówno z plackami na drugie śniadanie z omletem jak i jedzony sam z dodatkiem orzechów, bądź lodów.


Już wkrótce wracam do Was z nowymi przepisami i nie tylko. Do usłyszenia i smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz