JOGURTOWO-OWOCOWY PUDDING CHIA



Prawie rok temu na blogu pojawił się przepis na Pudding chia, ale w wersji z mlekiem, którego przygotowanie zajmowało znacznie więcej czasu z powodu oczekiwania na wchłonięcie przez chia mleka. Teraz chciałabym przedstawić wam przyśpieszoną wersję, której oczekiwanie skraca się właściwie do godziny, a jak ktoś jest bardzo głodny to może zjeść od razu i też będzie przepyszne. Ja dziś mam dla Was dwie propozycje na ten pudding - z dżemem wiśniowym i z borówkami, a który Ty wybierzesz? :)

Składnik (1 pucharek):
- 1 jogurt naturalny (190g)
- 3 łyżki nasion chia
- dżem wiśniowy

Składniki (1 pucharek):
- 1 jogurt naturalny (190g)
- 3 łyżki nasion chia 
- garść borówek

Jak zrobić?
Do jogurtu naturalnego dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy, tak aby żadne z nasionek nie było "suche". Na dół pucharka dajemy dżem wiśniowy lub zblendowane borówki. Zalewamy to jogurtem z nasionami. Na górę również dodajemy dżem lub owoce. Wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby się schłodziło i dokładnie wchłonęło, ale jeśli ktoś ma ochotę może zjeść od razu, bo całość się zsiada już po kilku minutach. 

Jak inaczej?
Dodatki można dowolnie modyfikować, na dół dżem na górę owoce i tak dalej. Najlepiej wybierać dżem w 100 % z owoców lub nisko-słodzony, wtedy mamy pewność, że nie znajduje się w nim więcej cukru niż owoców. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz