26 czerwca

CHILLI CON CARNE


Uwielbiam dania jednogarnkowe. Nie ma niczego piękniejszego w kuchni niż pyszne jedzenie bez tysiąca naczyń do wyjęcia i sztućców do ubrudzenia. Taka też jest dzisiejsza propozycja – Chilli con Carne w zdrowej wersji. Jest masa gotowych sosów do Chilli con Carne jednak pozostawiają one wiele do życzenia, dlatego też postanowiłam zrobić swój i nieskromnie muszę przyznać, że smakuje mi znacznie bardziej niż „gotowce”, a zrobienie go jak i całej potrawy zajmuje naprawdę mało czasu. Porcja, która została przygotowana z tych składników wystarczyła dla pięciu osób i to z dokładkami, więc świetnie sprawdzi się jako danie na dwa dni.

Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 800 g pomidorów w puszce (razem z sokiem)
- 1200 g fasoli czerwonej w puszce
- duża puszka kukurydzy
- 3 cebule
- 2 papryki czerwone
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka: kmin rzymski, cukier trzcinowy
- 2-3 łyżeczki: oregano, sól, pieprz czarny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 ml wody
- ryż (opcjonalnie)
- chilli (opcjonalnie)

Jak to zrobić?

Mięso mielone pieczemy w garnku na oleju. Cebulę, paprykę i papryczki chilli kroimy w kostkę. Gdy mięso się zarumieni dodajemy do niego warzywa i pieczemy przed kilka minut. Zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy – pomidory przerzucamy do blendera, dodajemy przyprawy, czosnek i blendujemy na jednolitą masę. Gdy nasze mięso wraz z warzywami będzie gotowe dodajemy uprzednio przygotowany sos pomidorowy. Wszystko razem gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy fasolę czerwoną i przemywamy ją wodą, aż będzie czysta i dodajemy do garnka gdzie jest reszta składników. Odcedzamy kukurydzę i dodajemy ją do naszej potrawy. Wszystko razem mieszamy i zagotowujemy. Jeśli dla kogoś będzie mało ostre może dodać dodatkową porcję chilli tylko nie przesadźmy, bo nasza potrawa stanie się gorzka. Chilli con Carne można podawać z ryżem, ale równie dobrze smakuje z chlebem czy też samo. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz