CIASTO CZEKOLADOWO - CZEKOLADOWE


Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was propozycję na czekoladowo-czekoladowe ciasto, które jest naprawdę miękkie i rozpływa się w ustach. Do roboty, ciasto nie jest trudne i pracochłonne, więc można zrobić go praktycznie zawsze. Nie trzeba czekać na nic prócz zaschnięcia polewy, ale po wsadzeniu go do lodówki trwa to bardzo krótko.  

Składniki (blacha 38x25)
- 500g mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 100g masła
- 100g gorzkiej czekolady (90%)
- szklanka ksylitolu
- ½ szklanki kakao
- 1,5 szklanki mleka
- 100 ml oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 50g masła
- 100g gorzkiej czekolady (90%)
- 2 łyżeczki kakao
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Jak to zrobić?
Jajka z ksylitolem miksujemy na jasną masę. Masło wraz z czekoladą kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka, gotujemy do momentu, aż oba składniki się rozpuszczą, a następnie dodajemy do nich mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy zrobionej z jajek i ksylitolu przesiewamy mąkę wraz proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Następnie dodajemy do niej masę z garnuszka. Wszystko mieszamy i przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ciasto przez 30-35 minut w 180 stopniach. Wyciągamy ciasto i odkładamy do delikatnego wystygnięcia, w tym czasie robimy polewę – czekoladę, masło i kakao mieszamy w garnuszku i rozpuszczamy. Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odkładamy do ostygnięcia.

Inne opcje
Czekoladę gorzką możemy zastąpić innym rodzajem czekolady zarówno mlecznej jak i mniej gorzkiej czy też z orzechami itp. jednak to gorzka czekolada jest najzdrowsza, dlatego u mnie gra główną rolę.
Najlepiej używać ksylitolu, ale jeśli ktoś woli cukier śmiało. Proporcja 1: 1, aczkolwiek polecam ksylitol zamiast cukru białego.
Zamiast wiórek koksowych z ciastem świetnie komponują się również migdały, więc można nimi posypać polewę.










2 komentarze: