SZNYCLE Z INDYKA W PŁATKACH JAGLANYCH Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I TZATZYKAMI


Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową czyli sznycle z indyka w płatkach jaglanych z dodatkiem pieczonych ziemniaków i tzatzyków, pycha! Indyk jest świetną alternatywą dla kurczaka. Do roboty ;)

Składniki: 
Indyk:
- sznycle z fileta z piersi indyka (400g)
- płatki jaglane
- mąka pełnoziarnista
- 1 jajko
- papryka słodka, majeranek, pieprz, sól 

Pieczone ziemniaczki:
- 1,5 kg ziemniaków 
- olej 
- sól, pieprz, oregano, chilli

Tzatzyki:
- 250g twaróg chudy
- 300g jogurt naturalny gęsty 
- 1 duży ogórek zielony 
- kilka ząbków czosnku
- kilka kropel cytryny 
- sól, pieprz

Jak to zrobić?
Przygotowujemy trzy talerze: 
1. mąka, papryka słodka, majeranek, pieprz, sól
2. roztrzepane jajko
3. płatki jaglane
Myjemy nasze filety i kolejno obtaczamy je w panierce. Układamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. W tym samym czasie myjemy ziemniaki kroimy na łódeczki, przyprawiamy, dodajemy trochę oleju i również wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Kiedy obie blachy mamy w piekarniku robimy tzatzyki - ogórki trzemy na tarce (najlepiej na grubych oczkach) i wyciskamy z nich nadmiar soku. Twaróg wraz z czosnkiem i jogurtem mieszamy w misce, dodajemy ogórki, a następnie cytrynę, sól i pieprz. Ziemniaki i filety wyciągamy z piekarnika i smacznego! 

Uwagi
Ziemniaków najlepiej nie obierać tylko dokładnie wyczyścić gąbeczką, ponieważ skóra ziemniaka zawiera szereg witamin i wartościowych składników, które są nam niezbędne. 
Sznycle można również podawać z makaronem czy ryżem jeśli mamy mało czasu. 
Równie dobrze można je upiec na patelni jednak wiąże się to z użyciem sporej ilości oleju.  











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz