11 czerwca

WARZYWNE SPAGHETTI


Dzisiejsza propozycja jest w sam raz dla osób, które potrzebują szybkiego pomysłu na obiad - zapraszam Was na spaghetti z warzywami, które osobiście uwielbiam, a w szczególności sos, który mogłabym jeść codziennie i to w olbrzymich ilościach, nawet bez dodatków :)

Składniki (5 porcji)
- 400g pomidorów z puszki 
- 500g przecier pomidorowy 
- 5 dużych marchewek
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule czerwone 
- 1 cebula biała
- 2 papryki czerwone
- natka pietruszki
- kilka liści bazylii 
- szczypiorek 
- ser żółty
- oregano, sól, pieprz, chilli (opcjonalnie)
- 500g makaron spaghetti pełnoziarnisty
- olej kokosowy 

Jak to zrobić?
Natkę pietruszki myjemy - najlepiej wrzucić ją do gorącej wody z solą, ponieważ wtedy pozbędziemy się mszyc, a następnie opłukać ją zimną wodą i osuszyć. Pomidory z puszki, przecier pomidorowy, natkę pietruszki, sól, pieprz, oregano, bazylię oraz chilli wrzucamy do jednej miski i blendujemy. Marchew, pietruszkę i paprykę czerwoną trzemy na grubych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka, na którym mamy rozgrzany olej kokosowy i dusimy przez kilkanaście minut. Następnie dolewamy do nich wcześniej zrobiony sos pomidorowy. Wszystko gotujemy przez trzydzieści minut. W czasie kiedy gotuje nam się sos zagotowujemy wodę, do której dajemy łyżkę soli i wrzucamy makaron, który gotujemy według czasu podanego na opakowaniu - najlepiej al dente. 
Danie podajemy z serem żółtym i ze szczypiorkiem.  

Jak inaczej?
Sos można podawać na słodko - wystarczy nie dodawać chilli.
Sos bardzo dobrze smakuje również z ryżem, kaszą czy też makaronem ryżowym więc można podawać go zamiennie.
Zamiast szczypiorku można posypać danie dodatkową porcją natki pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz