BIAŁKOWE NALEŚNIKI KUKURYDZIANE


Dzisiaj mam dla Was propozycję bez glutenu i bez cukru czyli naleśniki kukurydziane, które znajdą swoje miejsce w kuchni o każdej porze dnia - możecie zjeść je zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. 

Składniki (16 sztuk)
-500 g mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 500 ml mleka 
- 4 łyżeczki ksylitolu 
- 60 g odżywki białkowej (wanilia)
- 4 łyżki oleju 

Jak to zrobić?
Jajka, ksylitol i mleko miksujemy na jednolitą jasną masę. Następnie mąkę przesiewamy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy odżywkę białkową, olej i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto nie może być zbyt rzadkie - jeśli tak się dzieje dodajemy mąki, ani zbyt gęste wtedy dodajemy mleka, powinno powoli spływać na patelnię. Następnym krokiem jest upieczenie naszych naleśników czyli na patelnię do naleśników wlewamy naszą masę tak, aby cienko pokryła patelnię. Zbyt gruby naleśnik przy zawijaniu będzie się łamał. Pieczemy do momentu, aż nabierze złotego koloru i odwracamy na drugą stronę, gdzie pieczemy jeszcze przez chwilę. Naleśniki nie mogą być mocno wypieczone, ponieważ tak jak w przypadku grubego ciasta zaczną się łamać. Po upieczeniu naleśników faszerujemy je - ja zrobiłam je w wersji z twarożkiem oraz dżemem. Zawijamy dodajemy owoce oraz jogurt i zajadamy. Smacznego!

Jak inaczej?
Zamiast odżywki białkowej możecie proporcjonalnie dodać mąkę - aczkolwiek zmniejszy Wam się zawartość białka w posiłku ;)
Naleśniki można zrobić na słono - wtedy zamiast ksylitolu dodajemy sól.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz