30 sierpnia

SZAKSZUKA


Mówi Wam coś Szakszuka? Nie? Żaden problem powiem prościej, mówi Wam coś pomidor z bazylią i jajkami sadzonymi? Tak? Ekstra, a więc te jajka nazywają się Szakszuka, a dokładniej Shakshouka, które pochodzi z kuchni tunezyjskiej. Jest to P R Z E P Y S Z N E i P O Ż Y W N E śniadanie, które zapewni Wam energię na najbliższe kilka godzin, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. 

Składniki (1 porcja):
- 2 jajka 
- 4 średnie pomidory
- pół cebuli 
- kilka liści bazylii

Jak to zrobić?
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dorzucamy je do przypieczonej cebuli i gotujemy tak długo, aż wyparuje z nich sok. Następnie kroimy liście bazylii i dodajemy do pomidorów, jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy jajka, całość przykrywamy pokrywką i czekamy, aż jajka się zetną. Na koniec dodajemy pieprz i gotowe! 

Jak inaczej?
Zamiast świeżych pomidorów możemy dodać te z puszki. 
Dobrze jest też dodać trochę czosnku, potrawa będzie intensywniejsza.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz